2010.05.21.
08:50

Írta: Peterblant1

Moldova György: A Szent Imre induló

Moldova teljes életművére igaz az a megállapítás, ami erre a könyvre is, miszerint: félreértett. 1974-ben jelent meg a könyv, óriási közönségsikert aratva.  Nem is csoda, hiszen az 1945 utáni magyar irodalomban először szólt őszinte hangon a magyarországi zsidóság tragédiájáról. A kritika illetve irodalomtudomány reakciói időrendben: a modern magyar próza egyik remekműve ( 1982.), hallgatás ( 1990-es évek), történelemhamisító ( 2008). Ahogy az már lenni szokott, egyik sem igaz.
 

Mert a Szent Imre- induló nem történelmet hamisít, csak egy zsidó fiú szemszügéből mutatja be a második világháború magyarországi krónikáját. Nem is nevezném remekműnek, elsősorban a jellemábrázolás mélységét hiányolom. De agyonhallgatni is bűnös dolog, már csak az olvasóközönségre gyakorolt hatása okán is. Tekintsük Moldova György könyvét történelmi regénynek. Így, egyszerűen. Mert csak így értelmezhető.
 

Szólj hozzá!

Címkék: könyv történelem irodalom moldova szent imre induló

A bejegyzés trackback címe:

https://olvnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr442019889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása